jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z serem feta i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zachęcają one nie tylko smakiem i wyglądem:).

Mielone z serem feta i oliwkami

Składniki:

Mielone z serem feta i oliwkami

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • Około ¼ opakowania sera feta (niebieskiego),
  • 3 łyżki oliwek,
  • 1 jajko,
  • Bułka,
  • Mleko,
  • Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki

 

Sposób przygotowania:

Mielone z serem feta i oliwkami
Bułkę namaczamy w mleku. Gotową odciskamy i dodajemy do mięsa. Cebule kroimy w drobną kostkę i także dokładamy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Ser feta kroimy w plastry. Oliwki kroimy w plasterki. Z gotowej masy mięsnej formujemy placuszki. Na każdym placuszku z jednego końca układamy po plastrze sera oraz 1-2 oliwki (pokrojone). Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.