Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Mielone z sosem jogurtowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotlety mielone podane z łagodnym dipem jogurtowym tworzą ciekawą kompozycję.

Mielone z sosem jogurtowym

Składniki:

Mielone z sosem jogurtowym

 

  • mięso mielone wieprzowe 150 g
  • mięso mielone wołowe 150 g
  • bułka czerstwa 1 szt
  • jaja 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • winny 3 łyżki musztarda 1 łyżeczka czosnek 1 ząbek natka pietruszki posiekana 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

Mielone z sosem jogurtowym
 Suchą bułkę namaczamy w ciepłej wodzie lub mleku, a gdy namoknie lekko odciskamy. Jeśli przyrządzamy kotlety z mięsa przechowywanego w domowym zamrażalniku - nie należy go całkowicie rozmrażać, lecz zemleć tylko częściowo rozmrożone - najsmaczniejsze jest mięso wieprzowe z wołowym. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wszystkie przyprawy, bardzo dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką lub - jeśli to możliwe "rozbić" mikserem. Z pulchnej masy formować zgrabne kotleciki, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Złożyć do rondla, na każdym kotlecie ułożyć po trochę masła roztartego z zieloną pietruszką, skropić zimną wodą, przykryć i na niewielkim ogniu utrzymywać jeszcze około 15 minut. DIP: Musztardę i rozgnieciony ząbek czosnku rozprowadzić octem winnym, dodać do jogurt, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać zieleninę i wymieszać. Kotlety wyłożyć na talerze, dodać sos- dip jogurtowy. Podawać z ryżem, kaszami, lub ziemniakami