Sposób przygotowania:
Mielone z sosem jogurtowym
Suchą bułkę namaczamy w ciepłej wodzie lub mleku, a gdy namoknie lekko odciskamy. Jeśli przyrządzamy kotlety z mięsa przechowywanego w domowym zamrażalniku - nie należy go całkowicie rozmrażać, lecz zemleć tylko częściowo rozmrożone - najsmaczniejsze jest mięso wieprzowe z wołowym. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wszystkie przyprawy, bardzo dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką lub - jeśli to możliwe "rozbić" mikserem. Z pulchnej masy formować zgrabne kotleciki, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Złożyć do rondla, na każdym kotlecie ułożyć po trochę masła roztartego z zieloną pietruszką, skropić zimną wodą, przykryć i na niewielkim ogniu utrzymywać jeszcze około 15 minut. DIP: Musztardę i rozgnieciony ząbek czosnku rozprowadzić octem winnym, dodać do jogurt, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać zieleninę i wymieszać. Kotlety wyłożyć na talerze, dodać sos- dip jogurtowy. Podawać z ryżem, kaszami, lub ziemniakami
Sarenka