szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mięsna rolada z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciekawy obiad, który nie zajmie nam więcej czasu niż zwykle.

Mięsna rolada z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsna rolada z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Mięsna rolada z pieczarkami
Wszystkie cebule kroimy w kostkę. Mięso wyrabiamy z jajkiem, 2 cebulami (1 zółtą, 1 czerwoną) i łyzką koperku tak jak na kotlety. Do zagęszczania dodajemy bułkę tartą, tyle ile to potrzebne, ja dodałam jakies 3 łyzki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie razem z pozostałą cebulą. Podsmażone pieczarki rozkładamy równo na mięsie. Delikatnie posypujemy wegetą i koperkiem i zwijamy do środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków.
Mięsna rolada z pieczarkami
Mięso mielone, pieczarki, cebule to podstawowe składniki.
Mięsna rolada z pieczarkami
Mięso rozkładamy na foli i nakłądamy na nie farsz z pieczarek i cebuli.
Mięsna rolada z pieczarkami
Gotowa rolada po wyjęciu z piekarnika.