madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Mięsne kule z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast łopatki można użyć gotowego mielonego mięsa, a ser w środku ożywi tradycyjnego mielonego.

Mięsne kule z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne kule z serem

 

  • 1 kg. łopatki wieprzowej
  • 2 jaja
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta do panierki
  • 10 dag żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięsne kule z serem
Mięso myjemy, osuszamy , a następnie mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dodajemy przyprawy wg własnego gustu. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, możemy dodać odrobinę bułki tartej jeśli masa jest mało zwarta. Formujemy kulki lekko spłaszczamy , na środku każdego układamy kawałek żółtego sera i formujemy kulki. Gotowe mięsne kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Mięsne kule z serem
Umyte i osuszone mięso z łopatki mielimy
Mięsne kule z serem
Dodajemy jajka i przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
Mięsne kule z serem
Na każdym mięsnym placku układamy kawałek żółtego sera
Mięsne kule z serem
Nadziane farszem kulki obtaczamy w bułce tartej

Tagi:

sery tarta ser