Sposób przygotowania:
Mięsne uszka i czerwony barszczyk
Barszcz: Do garnka wlać wodę, wsypać sól i zagotować wodę. Buraki umyć, osuszyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka i gotować do miękkości. Pozostałe warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Por zostawić w całości. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki cienkie. Seler w małą kostkę. Gdy buraki będą na wpół miękkie wrzucić pokrojone warzywa i gotować całość do miękkości. Pod koniec gotowania wlać koncentrat buraczany wymieszany w miseczce z chochlą wywaru i cukrem. zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ocet( po 1 łyżce i kontrolować jego kwaśność).Farsz do pierogów: Mięso przełożyć do blendera i zmiksować ale niezbyt drobno. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i chwilę razem smażyć. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Jeśli farsz będzie za suchy i będzie się rozpadać ( pamiętajmy,że do pierogów go szykujemy), dolać 2-3 łyżki wody aby wszystko związała. Odstawić do ostygnięcia.Pierogi: Do miski przesypać mąkę, dodać sól i stopniowo wlewać wodę. Wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu,aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przekroić je na 4 części. Rozwałkować na placek o grubości 2--3 mm i wycinać kwadraty. Na każdym kwadracie układać po dużej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi ( najpierw skleić ze sobą przeciwległe rogi a potem resztę pieroga). Czynność powtarzać z kolejnymi kawałkami ciasta i farszem. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i gotować je od momentu wypłynięcia około 2-3 minut (można wyjąć jednego i skosztować czy ciasto jest już miękkie czy jeszcze nie). Pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerz po kilka sztuk, aby się nie skleiły.Barszcz ponownie zagrzać. Na talerz wyłożyć kilka uszek i zalać gorącym barszczem. Przed podaniem można posypać natka lub koperkiem, albo jednym i drugim. Smacznego!
MagdaMM
monikaT83