lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mięsne żeberka z kapustą i borowikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ależ ja uwielbiam kwaszoną kapustkę z żeberkami i zapach borowików . To suszone borowiki ale jaki zapach , smakują też wybornie .

Mięsne żeberka z kapustą i borowikami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsne żeberka z kapustą i borowikami

 

  • Kapusta kwaszona 1 kg

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • sól pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięsne żeberka z kapustą i borowikami
Do żaroodpornego naczynia włożyłam kapustę kwaszoną ( pokroiłam ja drobno nożem ) . Kapustę zalałam wodą tak aby ja zakryło . Do kapusty włożyłam liść laurowy i ziele angielskie. Borowiki zalałam wrzątkiem , kiedy ostygło umyłam je dokładnie i pokroiłam nożem ( ciężko szlo ale dałam radę , uciekały mi sprzed noża )Przełożyłam pokrojone borowiki do kapusty i zamieszałam . Doprawiłam odrobinę solą i pieprzem mielonym. Zamieszałam wszystko. Żeberka mięsne pokroiłam i podsmażyłam na oleju ( 30 minut) pod koniec posoliłam je tylko. Wyjęłam z patelni żeberka i przełożyłam do kapusty kwaszonej , zamieszałam . Wstawiłam do pieca i trzymałam prawie 1.1/2 godziny . Mięsko się podpiekło i doszło do siebie , a kapusta zmiękła. Całość wyszła bardzo pyszna .
Mięsne żeberka z kapustą i borowikami
Do żaroodpornego naczynia włożyłam kapustę kwaszoną ( pokroiłam ja drobno nożem ) . Kapustę zalałam wodą tak aby ja zakryło . Do kapusty włożyłam liść laurowy i ziele angielskie.
Mięsne żeberka z kapustą i borowikami
Żeberka mięsne pokroiłam i podsmażyłam na oleju ( 30 minut) pod koniec posoliłam je tylko. Wyjęłam z patelni żeberka i pokroiłam
Mięsne żeberka z kapustą i borowikami
Żeberka przełożyłam do kapusty kwaszonej , zamieszałam . Wstawiłam do pieca i trzymałam prawie 1.1/2 godziny .