Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Mięso mielone pieczone z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso mielone pieczone z jajkiem

Mięso mielone pieczone z jajkiem

Składniki:

Mięso mielone pieczone z jajkiem

 

  • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych (drobno zmielonych)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • farsz:
  • 4 jajka
  • dodatkowo :
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mięso mielone pieczone z jajkiem
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Pokroić wzdłuż na ćwiartki.Mięso zmielić dodać otręby ,zimną wodę,jajka,sól i pieprz do smaku oraz 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu.Obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć na kawałek foli spożywczej.Uformować prostokąt lekko spłaszczyć, rozłożyć jajka i zawinąć w zgrabną roladę.Wyrównać i przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą.Podlać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez ok. 30 minut.