halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Mięso wieprzowe w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie raz zastanawiamy się co zrobić z łopatki wieprzowej. Można zrobić w sosie czosnkowym jeśli ktoś lubi czosnek.

Mięso  wieprzowe w sosie czosnkowym

Składniki:

Mięso wieprzowe w sosie czosnkowym

 

  • łopatka bez kości 60 dag
  • przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka
  • cebula 1 sztuka
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek 4-5 ząbki
  • olej 5 łyżek
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • bulion warzywny 0,6 litra

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe w sosie czosnkowym
Cebulę , czosnek obrać.Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki wg uznania. Oprószyć przyprawą do wieprzowiny dokładnie z wszystkich stron. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie do rondelka wlać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, parę minut obsmażyć mieszając. Następnie wlać bulion warzywny . Dodać cebulę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem. Zrobić zasmażkę z 3 łyżek oleju i 2 łyżki mąki , rozprowadzić w zupie. Czosnek obrany , przecisnąć przez praskę, dodać do sosu, wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Podawać ziemniakami lub kaszą gryczaną bądź kaszą jęczmienną.