Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso wieprzowe w sosie z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wieprzowina w sosie z ziemniakami jest pyszna i pożywna.

Mięso wieprzowe w sosie z papryką

Składniki:

Mięso wieprzowe w sosie z papryką

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 1 łyżka sosu pieczeniowego gotowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • 20 dag ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe w sosie z papryką
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w słupki, zrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody. Na pozostałym tłuszczu po pieczeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Do mięsa w rondlu dodać cebulę, szczyptę pieprzu i soli, dusić pod przykryciem. Do pół miękkiego mięsa wsypać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pomidory, dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i sos pieczeniowy wymieszany z odrobiną zimnej wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą.