Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso wołowe marynowane w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W takiej marynacie można marynować inny gatunek mięsa

Mięso wołowe marynowane w winie

Składniki:

Mięso wołowe marynowane w winie

 

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżek oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 1łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe marynowane w winie
Do miski włożyć pokruszony listek laurowy, przyprawę kucharek, zioła prowansalskie, tymianek, drobno posiekaną cebulę, odrobinę pieprzu, oliwę i wino. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry (5-6) porcji, lekko zbić tłuczkiem, włożyć do marynaty, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na grillu, piec po 5-6 minut z każdej strony.