Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso wołowe z warzywami w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można przygotować mięso wieprzowe lub cielęcinę.

Mięso wołowe z warzywami w sosie

Składniki:

Mięso wołowe z warzywami w sosie

 

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe z warzywami w sosie
Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do rondla. Kostki bulionowe rozpuścić w 3 szkl wody, wlać do mięsa i dusić pod przykryciem. Do tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać posiekaną cebulę, obrane i pokrojone marchewki orać pietruszkę. Wszystko razem smażyć przez kilka minut, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i zioła, wymieszać i połączyć z mięsem. Dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić do smaku.