Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z królika z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mięso z królika przygotowane w ten sposób jest bardzo aromatyczne i smaczne

Mięso z królika z suszonymi śliwkami

Składniki:

Mięso z królika z suszonymi śliwkami

 

  • 1 królik,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka śliwek suszonych,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 szklanki rosołu,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki tymianku,
  • 3 łyżki octu,
  • pieprz,
  • sól,
  • papryka mielona

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso z królika z suszonymi śliwkami
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć tymiankiem, pieprzem, solą, skropić octem, włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 10 godzin. Następnie mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu z dodatkiem masła. Przełożyć do rondla, oprószyć papryką, obłożyć suszonymi śliwkami, posiekaną cebulą i warzywami utartymi na tarce o dużych otworach. Wlać rosół i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z rondla, odłożyć w ciepłe miejsce a sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kluskami śląskimi lub kopytkami i surówką.