Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka w sosie z warzywami to bardzo smaczna potrawa. Można ją podawać z pieczywem, kaszą, ryżem i surówką.

Mięso z kurczaka w warzywnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z kurczaka w warzywnym sosie

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w warzywnym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w słupki, zrumienić na 1 łyżce oleju. Na drugiej patelni na pozostałym oleju zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem, wsypać starte warzywa ( oprócz ziemniaków). Wszystko razem chwilę podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać szczyptę soli i dusić. Po 15 minutach wsypać pokrojoną paprykę i ziemniaki, dusić do miękkości. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle, pod koniec gotowania dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z mieloną papryką, sosem, odrobiną wody i mąką. Połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Mięso z kurczaka w warzywnym sosie
Pokrojone mięso podsmażyć razem z warzywami
Mięso z kurczaka w warzywnym sosie
Przełożyć do garnka wlać 1 szklankę wody
Mięso z kurczaka w warzywnym sosie
Następnie wsypać pokrojoną w słupki paprykę
Mięso z kurczaka w warzywnym sosie
Pod koniec dodać podsmażone na maśle pieczarki