Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka z kukurydzą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane mięso z sosem podawać z kaszą lub ryżem i surówką.

Mięso z kurczaka z kukurydzą i papryką

Składniki:

Mięso z kurczaka z kukurydzą i papryką

 

  • 1/2 kg filetów z kurczaka
  • 2 papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z kukurydzą i papryką
Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wymieszać z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebule i pokrojoną w słupki paprykę. W rondelku zrumienić mięso, wlać 1 szkl wody, dodać kostkę rosołową, podsmażone warzywa i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietanką, połączyć z mięsem, dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać, zagotować. przyprawić do smaku.