Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Miesozerny kwiat cikini

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

ten przepis mam z 2007 z programu telewizyjnego

Miesozerny kwiat cikini

Składniki:

Miesozerny kwiat cikini

 

  • 8 malych (wloskich) lub 4 duze (holenderskie) kwiaty cukini
  • 1 cukini
  • 2 cebule
  • 200 g mielonego(mieszanego )sol,pieprz
  • 1 lyzka miodu
  • sok z polowy cyztyny
  • 150 g ryzu
  • olej z oliwek do pieczenia i posmarowania
  • 100 g Creme fraiche
  • sprossen do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miesozerny kwiat cikini
Najpierw ugotowac ryz wedlug przepisu na opakowaniu. Cukini i cebule drobno pokroic w kostke i usmazyc,nastepnie dodac mielone doprawic sola i pieprzem,oraz miodem z sokiem z cytryny. Ryz wymieszac z usmazonym mielonym,odstawic do przestygniecia. Kwiat cukini ostroznie otworzyc i malymi nozyczkami wyciac szpic ze srodka,nastepnie farsz ostroznie wlozyc do srodka (najlepiej woreczkiem do kremow) tak aby szpic kwiatu mozna bylo jeszcze zakrecic Nafaszerowany kwiat cukini posmarowac zamoczonym pedzlem w oleju,polozyc do zaroodpornego pojemnika i zapiec w piekarniku ca.160°C(termoobieg) okolo 10 minut,przy tym uwazac aby kwiat nie wyschnal.

Tagi:

ryż