Sposób przygotowania:
Mieszany chlebek
Drożdże dokładnie utrzeć z cukrem do płynnej konsystencji.
Do rozmieszanych drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
Dodać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki dyni i słonecznik ( trochę odłożyć do posypania chleba ).
Drewnianą łyżką wymieszać wszystko a następnie ręką wyrobić ciasto .
Ciasto oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej ( proponuję użyć foremki wąskiej, ja użyłam szerokiej i chleb jest jak dla mnie trochę za niski ).
Zwilżyć dłoń i wyrównać powierzchnię chleba, posypać odłożonymi pestkami dyni i słonecznikiem.
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Taki chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły z samym masłem.
Do rozmieszanych drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
Dodać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki dyni i słonecznik ( trochę odłożyć do posypania chleba ).
Drewnianą łyżką wymieszać wszystko a następnie ręką wyrobić ciasto .
Ciasto oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej ( proponuję użyć foremki wąskiej, ja użyłam szerokiej i chleb jest jak dla mnie trochę za niski ).
Zwilżyć dłoń i wyrównać powierzchnię chleba, posypać odłożonymi pestkami dyni i słonecznikiem.
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Taki chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły z samym masłem.
agabi22