Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Miętus na ostro

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3786

Rybę umyć, pokroić na kawąłki, delikatnie posolić oraz oprószyć pieprzem.

Miętus na ostro

Składniki:

Miętus na ostro

 

  • 1/2 kg filetów z miętusa
  • 250 ml łagodnego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml koniaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Miętus na ostro
Rybę umyć, pokroić na kawąłki, delikatnie posolić oraz oprószyć pieprzem. po kilku minutach miętusa posypać mąką. Cebulę i czosnek obrać z łupinek, posiekać, podobnie papryczkę chili. Łyzkę oleju rozgrzać na patelni, przesmażyć rybę po obu stronach i wrzucić cebulę, czosnek oraz papryczkę. Wszystko  lekko podsmażyć, wlać bulion, koniak oraz koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem do czasu aż miętus będzie miękki. Pozostały olej wymieszać ze szczyptą mąki i wlać do sosu. Podawać z surówkami.