zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Migdałowa babka świąteczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna babka z nutką migdałową

Migdałowa babka świąteczna

Składniki:

Migdałowa babka świąteczna

 

  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny Kasi lub Plamy
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kartoflanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • aromat mogdałowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Migdałowa babka świąteczna
Migdały zaparzyć we wrzątku i obrać ze skórki, następnie zmielić. Margarynę zmiksować mikserem, dodać jajka i nadal miksować. Do gładkiej masy dodać cukier i dalej miksować. Do masy wsypać mąki wymieszane z proszkiem do poeczenia. Następnie wlać mleko. Całość wymieszać, a następnie zmiksować. Do masy dodać zmielone migdały i aromat migdałowy. Starannie wymieszać. Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę wlać przygotowane ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 1 godzinę. Po ostudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka