Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2785]

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka migdałowe z bakaliami z dodatkiem skórki pomarańczowej są przepyszne, to smaki mojego dzieciństwa.

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną

Składniki:

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną

 

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 10 dag mąki migdałowej
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 łyżki maku
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3-4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 5 dag daktyli
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Pozostałe składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżki konfitury z płatków róży
  • amarantus ekspandowany do posypania

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną

ETAP 1:

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową i cukrem pudrem.

Mąki wymieszać z cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać żółtka, rozpuszczony, przestudzony miód, aromat ponownie posiekać.

ETAP 2:

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć

Wsypać posiekane orzeszki i daktyle, mak, skórkę kandyzowaną, szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną
Ciateczka ułożyć na przygotowanej blaszce

Następnie rozwałkować na grubość 6-7 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, po wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem pudrem i mlekiem.

ETAP 4:

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną
Ciasteczka po wierzchu posypać aramantusem

Posypać amarantusem ekspandowanym.

ETAP 5:

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną

Na środek każdego ciasteczka włożyć porcję konfitury różanej. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.