Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Migdałowe ciasto z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczne ciasto migdałowe przełożone śmietanowym kremem.

Migdałowe ciasto z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe ciasto z kremem

 

  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasto z kremem
Płatki migdałowe wsypać do miski blendera (2-3 łyżki odłożyć) i drobno zmiksować. Wymieszać je z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać jajka, olej i mleko, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu rozsypać pozostawione płatki migdałowe. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto przestudzić, a następnie przekroić na 2 płaty. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i mascarpone. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do ubitej śmietany, wymieszać. Kremem posmarować 1 płat ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Migdałowe ciasto z kremem
Płatki migdałowe w misce blendera drobno zmiksowane.
Migdałowe ciasto z kremem
Wszystkie składniki ciasta wymieszane i przełożone do tortownicy.
Migdałowe ciasto z kremem
Upieczone i przekrojone na dwa płaty ciasto.
Migdałowe ciasto z kremem
Ubita śmietana wymieszana z cukrem pudrem mascarpone i czekoladą.