Sposób przygotowania:
Migdałowe ciasto z kremem
Płatki migdałowe wsypać do miski blendera (2-3 łyżki odłożyć) i drobno zmiksować. Wymieszać je z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać jajka, olej i mleko, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu rozsypać pozostawione płatki migdałowe. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto przestudzić, a następnie przekroić na 2 płaty. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i mascarpone. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do ubitej śmietany, wymieszać. Kremem posmarować 1 płat ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.