goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Migdałowe kisze ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Po farszu pieczarkowym to moja ulubiona wersja :)

Migdałowe kisze ze szpinakiem

Składniki:

Migdałowe kisze ze szpinakiem

 

  • ciasto:
  • mąka 10 dag
  • sól 1/2 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • żółtka 2 sztuki
  • masło 10 dag
  • migdały zmielone 10 dag

 

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe kisze ze szpinakiem
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, solą, cukrem. Następnie dodajemy kawałki masła, żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię aluminiową i schładzamy około 30 minut w lodówce. Przygotowujemy farsz: szpinak odparowujemy, podsmażamy na oliwie, Doprawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, przekładamy warstwę szpinaku. Posypujemy rodzynkami. Śmietanę mieszamy z jajkami, mlekiem. Powstałym sosem zalewamy foremki. Wierzch posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Tagi:

szpinak ciasto