Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Sernik migdałowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sernik migdałowy na majowe popołudnie.

Sernik migdałowy

Składniki:

Sernik migdałowy

 

  • ciasto:
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki cukru do piany
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki,
  • 20 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • gorzka czekolada

 

 

  • piana: 3 białka

 

Sposób przygotowania:

Sernik migdałowy
Do małego rondelka wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczoną margarynę. Ze składników zagniatamy ciasto, poczym wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Masę serową miksujemy w mikserze z białego serca, budyniu, oleju, jajek, skórki z pomarańcza. Dokładnie miksujemy po czym wlewamy na ciasto. Wkładamy w ciasto migdały. Sernik piec około 45 minut w 180 stopniach. Następnie ubijamy pianę z białek na sztywno i powoli dodajemy cukier. Przed końcem pieczenia, około 10 minut, wykładamy pianę na ciasto. Rozsmarować i zapiec. Po ostudzeniu polewamy sernik rozpuszczoną w rondelku gorzką czekoladą. Super smakuje z kawą.