SUPERPRZEPIS

Migdałowo-kakaowe misie

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Migdałowo-kakaowe misie

Ciasteczka misie to świetny pomysł na pyszny poczęstunek dla maluchów i dorosłych. Ładnie wyglądają i szybko znikają.

Składniki:

Migdałowo-kakaowe misie

 

  • 2 szkl mąki tortowej + do posypania
  • 10 dag mąki migdałowej
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao

 

  • Dodatkowo:
  • 1 białko

 

  • Lukier
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Migdałowo-kakaowe misie

ETAP 1:

Migdałowo-kakaowe misie
Mąkę posiekać z masłem i podzielić na części.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, podzielić na dwie części.

Do jednej części dodać mąkę migdałową, 2 łyżki śmietany, żółtko, i esencję, zagnieść ciasto.

Drugą połowę ciasta połączyć z kakao, żółtkiem i łyżką śmietany.

Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Migdałowo-kakaowe misie
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

ETAP 3:

Migdałowo-kakaowe misie
Z ciasta wykrawać krążki o dwóch wielkościach

Z ciasta wykrawać krążki o średnicy 5 cm i mniejsze o średnicy 2,5 cm.

Na jednego misia potrzeba dwa małe i jeden duży krążek.

ETAP 4:

Migdałowo-kakaowe misie
Na ciemnym krążku ciasta robimy jasną buzię i uszy

Na duży krążek układamy jeden mały na buzię i drugi przekrojony na pół na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne krążki, a do ciemnego dwa jasne.

ETAP 5:

Migdałowo-kakaowe misie

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć uszy i buzię, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Upieczone ciasteczka ostudzić.

ETAP 6:

Migdałowo-kakaowe misie

Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, połowę przełożyć do szprycy cukierniczej a drugą połowę wymieszać z kakao.
Przygotowanym lukrem ozdobić zimne ciasteczka tak jak na zdjęciu.