pocztylion2221

pocztylion2221

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Migdałowy zawrót głowy Pocztylionka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis ten dostałam od Babci nawet nie zdążyłam po przygotowaniu zrobić zdjęcia ciasto zniknęło w expresowym tempie.......

Migdałowy zawrót głowy Pocztylionka

Składniki:

Migdałowy zawrót głowy Pocztylionka

 

  • składniki;
  • 2 paczki duże herbatników lub krakersów
  • 3/4 szk cukru
  • 1 l mleka
  • 12 dag płatków migdałowych
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy lub troszkę aromatu waniliowego
  • 3-4 łyżeczek żelatyny
  • 25 dag margaryny najlepiej Kasi
  • 1 szk mąki
  • 1 op budyniu wanilia lub śmietankowy
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego lub 1 puszka gotowej krówki

 

 

Sposób przygotowania:

Migdałowy zawrót głowy Pocztylionka
Mleko z puszki gotować 3 godz. Ostudzić. Do 1 i1/2 szk mleka dodajemy maki, budyń i jajo. Roztrzepujemy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i wanilią, do gotującego się mleka powoli wlewamy przygotowana wcześniej zawiesinę z mleka jaja i mąk. Gotujemy budyń. Studzimy. Płatki migdałów zrumienić na patelni na złoto. żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szk wody. Śmietankę ubijamy i łączymy z żelatyną. Dno foremki wykładamy papierem i na to ciastka, na to wykładamy masę budyniową zimną następnie znowu ciastka, na to karmel z mleka, znowu ciastka i bita śmietana. Posypujemy migdałami. Smacznego!!:)

Tagi:

jajko jajka mak