SUPERPRZEPIS

Mikołaje na torcie

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Mikołaje na torcie Więcej zdjęć (5)

Na koniec sezonu truskawkowego proponuję pyszny torcik, który wywoła uśmiech an twarzy nie jednej osoby

Składniki:

Mikołaje na torcie

 

  • 6 jajek,
  • cukier 175g,
  • mąka 225g,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 cukru waniliowego,
  • 150 ml przegotowanej wody,
  • 50 ml wódki,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • 1000g śmietany kremówki,
  • 250g mascarpone,
  • 1 aromat cytrynowy,
  • cukier puder do smaku,
  • dżem truskawkowy mały słoiczek,
  • truskawki 300g,
  • złote kuleczki,
  • listki mięty do dekoracji,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Mikołaje na torcie
Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (18 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po przestudzeniu ciasto kroimy na 3 części. Wodę mieszamy z wódką i aromatem cytrynowym. Kremówkę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone, aromatem cytrynowym i dodajemy cukier puder do smaku. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 1/4 kremu. Układamy kolejną porcję ciasta i postępujemy tak samo. Układamy trzeci blat i smarujemy go kremem. Truskawki myjemy, osuszamy. Odkrawamy czubek truskawki i wypełniamy go pozostałym kremem, do każdej truskawki wkładamy po 2 złote kulki. Truskawki układamy na cieście. Ciasto można udekorować złotymi kulkami i listkami mięty. Życzę smacznego :)
Mikołaje na torcie
Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Mikołaje na torcie
Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką.
Mikołaje na torcie
Kremówkę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone, aromatem cytrynowym i dodajemy cukier puder do smaku.
Mikołaje na torcie
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 1/4 kremu.