Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Milky Way 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem z mleka w proszku i z polewą czekoladową

Milky Way 10 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Milky Way 10

 

  • Biszkopt
  • 6 jaj,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju
  • Masa:
  • pół szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 g miękkiego masła
  • Polewa:
  • po 50 g mlecznej i gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Milky Way 10
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, a następnie, cały czas mieszając dodajemy do nich cukier, żółtka i gdy składniki się już połączą dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec kakao. Dokładnie wymieszane składniki przelewamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Krem: Do mleka dodajemy cukier i podgrzewamy do chwili jego rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niego przestudzone mleko z cukrem. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Masę przekładamy na jeden z upieczonych biszkoptów, przykrywamy drugim. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do niej masło i topimy w kąpieli wodnej. Gdy powstanie już jednolita masa, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Milky Way 10
Ciasto przygotowujemy z jaj, mąki ziemniaczanej, oleju, cukru, proszku do pieczenia i kakao
Milky Way 10
Na upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy mleczny krem
Milky Way 10
Czekolady topimy z masłem w kąpieli wodnej
Milky Way 10
Polewą czekoladową polewamy ciasto i wkładamy do lodówki