Sposób przygotowania:
Mini bułeczki z orzechami i żurawiną
-Żurawinę umyć i osuszyć, orzechy grubo pokroić. -Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. -Do miski przesiać mąkę, dodać mleko z drożdżami , jajko i żółtko , wymieszać do połączenia się składników /użyłam robota/. -Dodać sól i stopione letnie masło. -Kontynuować wyrabianie do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. -Pod koniec wyrabiania wsypać skórkę cytrynową, żurawinę i orzechy . Wymieszać z ciastem. -Uformować kulę i pozostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia ciasta. -Po upływie ok.1-2 godz./ zależy od temp. pomieszczenia/ kiedy ciasto podwoi swoją objętośćprzełożyć je na omączony blat i podzielić na 6 części. -Uformować owalne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub w natłuszczonej formie przeznaczonej do wypieku mini keksów /10 na 6 cm. - użyłam takiej właśnie foremki/. -Przykryć ściereczką pozostawić do ponownego rośnięcia /ok.30-50 min./ -Nagrzać piekarnik do temp.180-190 st.C . -Wierzch każdej bułeczki posmarować białkiem. -Piec ok.20-25 min. do przyrumienienia się wierzchu ciasta. -Upieczone bułeczki wyjąć z foremek po lekkim przestudzeniu.
cris