cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Mini bułeczki z orzechami i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki drożdżowe z orzechami i żurawiną .

 Mini bułeczki  z orzechami  i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini bułeczki z orzechami i żurawiną

 

 

  • oraz
  • białko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Mini bułeczki z orzechami i żurawiną
-Żurawinę umyć i osuszyć, orzechy grubo pokroić. -Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. -Do miski przesiać mąkę, dodać mleko z drożdżami , jajko i żółtko , wymieszać do połączenia się składników /użyłam robota/. -Dodać sól i stopione letnie masło. -Kontynuować wyrabianie do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. -Pod koniec wyrabiania wsypać skórkę cytrynową, żurawinę i orzechy . Wymieszać z ciastem. -Uformować kulę i pozostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia ciasta. -Po upływie ok.1-2 godz./ zależy od temp. pomieszczenia/ kiedy ciasto podwoi swoją objętośćprzełożyć je na omączony blat i podzielić na 6 części. -Uformować owalne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub w natłuszczonej formie przeznaczonej do wypieku mini keksów /10 na 6 cm. - użyłam takiej właśnie foremki/. -Przykryć ściereczką pozostawić do ponownego rośnięcia /ok.30-50 min./ -Nagrzać piekarnik do temp.180-190 st.C . -Wierzch każdej bułeczki posmarować białkiem. -Piec ok.20-25 min. do przyrumienienia się wierzchu ciasta. -Upieczone bułeczki wyjąć z foremek po lekkim przestudzeniu.
 Mini bułeczki  z orzechami  i żurawiną
Z podanych składników wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
 Mini bułeczki  z orzechami  i żurawiną
PO wyrośnięciu ciasta uformować małe bułeczki przełożyć je do foremek i odłożyć do ponownego rośnięcia.
 Mini bułeczki  z orzechami  i żurawiną
Wierzch posmarować białkiem i piec w temp 180-190 st ok 20-25 minut.
 Mini bułeczki  z orzechami  i żurawiną
Bułeczki wyjąc z foremek po lekkim przestudzeniu.