gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Mini calzone pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczone włoskie pierożki tzn; calzone. Pyszne nadziane mielonym mięsem i serem. Idealna przekąska na imprezę.

Mini calzone pierożki

Składniki:

Mini calzone pierożki

 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 ml mleka,
  • 1 łyżkę soli,
  • 2 łyżki drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • ok 100 g sera żółtego,
  • kilka łyżek ketchupu,

Sposób przygotowania:

Mini calzone pierożki
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Mięso podsmażamy, dodajemy przyprawy i koncentrat. Smażymy ok 15 minut. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka ok 12 cm, większa szklanka.

Każde kółko smarujemy (środek) ketchupem, posypujemy serem, wykładamy trochę mięsa zlepiamy jak pierogi. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Podajemy z dowolnymi sosami. Smakują na ciepło i zimno.

Smacznego