Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Mini chlebki z ziołami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i pachnące ziołami, z chrupiącą skórką - idealne na kolację lub przekąskę. Możemy podać z masełkiem.

Mini chlebki z ziołami

Składniki:

Mini chlebki z ziołami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • szklanka ciepłej wody około 1 szklanka
  • dodatkowo:
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki papryki w proszku ostrej lub słodkiej
  • oliwa lub olej do posmarowania
  • papryka w proszku do posypania
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Mini chlebki z ziołami
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru,łyżką mąki i połową szklanki ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył. Do mąki dajemy sól,oliwę,wyrośnięte drożdże i przyprawy,zagniatamy mięciutkie ciasto ,dolewając w razie potrzeby resztę wody.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy podłużne chlebki.Przygotowane chlebki smarujemy oliwą i posypujemy papryką w proszku. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze do zrumienienia.