bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Gulasz musztardowy w mini chlebkach

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Moja wersja węgierskiego gulaszu. Pyszna, zrobiona przy użyciu musztardy jerozolimskiej.

Gulasz musztardowy w mini chlebkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz musztardowy w mini chlebkach

 

Sposób przygotowania:

Gulasz musztardowy w mini chlebkach
Mięso myjemy i kroimy w wąskie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Grzyby czyścimy, myjemy, lekko osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smalec rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, czosnek. Kiedy cebula sie zeszkli dodajemy mięso. Smażymy chwile następnie, solimy, przyprawiamy pieprzem i ziołami. Mogą być świeże lub suszone. Na dużym ogniu, przy energicznym mieszaniu dusimy przez 8-10 minut. Następnie dolewamy wino, dodajemy liść laurowy i ziele, po czym na niewielkim ogniu zagotowujemy. Podlewamy woda i dusimy jakieś 50 minut. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy pokrojone grzyby. Można je ewentualnie przesmażyć na maśle. Ja tak zrobiłam z kurkami. Pieczarki dałam surowe a kurki przesmażyłam dla lepszego smaku i dodałam na sam koniec. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i musztarda i dodajemy do mięsa, kiedy jest ono już zupełnie miękkie. Tuż przed podaniem, zawartość bogacza jeszcze raz zagotowujemy. Można podać z ziemniakami, ryżem lub jak ja w miseczkach chlebowych.
Gulasz musztardowy w mini chlebkach
Gulasz węgierski w miseczkach chlebowych