Sposób przygotowania:
Mini drożdżóweczki z mięsem
Dowolne mięso wieprzowe bez kości np szynka , umyć . Następnie ugotować w bulionie warzywnym. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, zeszklić na oleju. Mięso zmielić, dodać cebulę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać.Mleko podgrzać Do letniego mleka dodać cukier, drożdże pokruszone , łyżkę mąki , wymieszać Odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać do mąki oraz jajko, żółtka, masło roztopione. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie , cienko rozwałkować ciasto, wykrawać szklaneczką kółka, nałożyć farsz mięsny zlepić mini drożdżówki, uformować okrągły kształt.Gotowe drożdżóweczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić do wyrośnięcia.Następnie jajko roztrzepać widelcem, posmarować bułeczki, posypać makiem.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni ok 25 minut. Podać z barszczem czerwonym.Piec w temperaturze 200 stopni ok 25 minut. Podawać z barszczem czerwonym.