IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pizzerinki z papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste w przygotowaniu pizzerinki z młodą, zieloną papryką i parmezanem, jednym słowem pysznie, w sam raz na mundialowy seans przed TV :)

Pizzerinki z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki z papryką

 

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 10 g drożdże świeże
  • 100 ml mleko
  • 50 ml woda
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • Inne:
  • 200 g papryka zielona młoda
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
  • oliwa do skropienia

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z papryką
Mleko i wodę wymieszać dodać drożdże,mieszać do rozpuszczenia drożdży; Do naczynia wsypać mąkę, dodać sól,cukier, oliwę i wlać drożdże, wymieszać i odstawic na 10 minut, po tym czasie wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na 1h do podwojenia objętości.W tym czasie oczyścić papryki i obsmażyć je na oliwie z czosnkiem ok. 5 minut,doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając ściereczką, po tym czasie naoliwionymi opuszkami palców zrobić dołki w krążkach, na środek kłaść obsmażone papryki, posypać parmezanem i skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni, piec pizzerinki 15 minut. Gotowe! Smacznego!
Pizzerinki z papryką
Etap 1 -obsmażanie zielonej papryki z czosnkiem
Pizzerinki z papryką
Etap 2-wycinanie krążków z ciasta drożdżowego
Pizzerinki z papryką
Etap 3 - robienie dołków w wyrośnietych krążkach
Pizzerinki z papryką
Etap 4 - nakładanie papryki a potem posypanie parmezanem

Tagi:

ciasto papryka