Sposób przygotowania:
Pizzerinki z papryką
Mleko i wodę wymieszać dodać drożdże,mieszać do rozpuszczenia drożdży; Do naczynia wsypać mąkę, dodać sól,cukier, oliwę i wlać drożdże, wymieszać i odstawic na 10 minut, po tym czasie wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na 1h do podwojenia objętości.W tym czasie oczyścić papryki i obsmażyć je na oliwie z czosnkiem ok. 5 minut,doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając ściereczką, po tym czasie naoliwionymi opuszkami palców zrobić dołki w krążkach, na środek kłaść obsmażone papryki, posypać parmezanem i skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni, piec pizzerinki 15 minut. Gotowe! Smacznego!
edytaha
lukrowanepierniczki