Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 650]

Mini-gofry serduszka z bitą śmietaną i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tłusty Czwartek to dzień, w którym bez wyrzutów sumienia można popełnić dietetyczny grzeszek i np. zjeść chrupiące gofry z bitą śmietaną. Taki deser warto wzbogacić o owoce, które dodadzą smaku i odrobiny witamin.

Mini-gofry serduszka z bitą śmietaną i owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini-gofry serduszka z bitą śmietaną i owocami

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Mini-gofry serduszka z bitą śmietaną i owocami

Przygotowanie dodatków

Mini-gofry serduszka z bitą śmietaną i owocami
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki.
Owoce myjemy. Z granatu wyjmujemy nasiona. Kiwi, mandarynkę i banana kroimy w kostkę.

Przygotowanie gofrów

Mini-gofry serduszka z bitą śmietaną i owocami
Gofry w kształcie serc są słodkie w podwójnym tego słowa znaczeniu :)

Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z mlekiem, cukrem i olejem oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy delikatnie z pianą z białek.
Gofry pieczemy w gofrownicy o kształcie serduszek na złocisty kolor. Gofry kroimy na mini-gofry serduszka.

ETAP 3:

Na każde serduszko wyciskamy bitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego. Wykładamy owoce.