Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mini gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Co zrobić jak się ma ochotę na gulasz a w zasadzie to trzeba go ze 2 łyżki ?

Mini gulasz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini gulasz

 

  • 10 dag schabu bez kości ( 1 kotlet - lub mięso od szynki , karkówka - cos chudego)
  • 2 duże cebule
  • 5 dag wędzonki ( ja użyłam bamberską )
  • 5 średnich pieczarek
  • papryka mielona
  • pieprz
  • sól
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Mini gulasz
Mięso i wędzonkę pokroić w małą kostkę lub paski. Usiekać drobno cebulę . Pieczarki pokroić w plasterki. Wędzonkę podsmażyć wytapiając tłuszcz . Dolać olej. Wrzucić mięso i zrumienić . Dołożyć pieczarki i cebulę i smażyć aż się podsmażą na złoto. Posypać szczyptą soli, pieprzu i papryki - przełożyć do garnka szybkowaru. Dodać do garnka wodę . Zamknąć szybkowar i postawić na gazie .Dusić po uszczelnieniu na małym gazie ( tak by nie zrzucał pary ) 15 minut. Otworzyć szybkowar . Doprawić gulasz do smaku. Zaciągnąć odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie - zagotować. Podawać z kaszą , kopytkami , kluskami lub ziemniakami. Wyszło tego 3 małe porcje.
Mini gulasz
Mieso i wędzonke pokroić w drobną kostkę
Mini gulasz
Usiekać obraną cebule w piórka i rozdrobnić
Mini gulasz
Podsmażyc wszystkie składniki na rumiano
Mini gulasz
Podlac wodą i dusić przy zamkniętej i uszczelnionej pokrywie szybkowaru