SUPERPRZEPIS

Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Mini oberżynka jest mało popularna. Ciekawie wygląda a smak ma podobny do fioletowej oberżyny.

Składniki:

Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną

 

  • 4 oberżyny Golden Eggs
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 małej marchewki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka siekanej bazylii

 

Sposób przygotowania:

Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną
Sos: Majonez wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią i szczyptą pieprzu. Żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, osączyć pokroić. Oberżynę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny na 5-8 minut. Wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć miąższ z nasionami. Kaszę wypłukać, ugotować razem z marchewką w osolonej wodzie. Do przestudzonej kaszy wsypać posiekaną pietruszkę, pokrojoną żurawinę, dodać jajko, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać. Kaszą napełniać blanszowane oberżyny, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15-20 minut. Po 10 minutach posypać żółtym serem i mieloną papryką. Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera. Podawać z sosem czosnkowym.
Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną
Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku
Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną
blanszowane oberżyny napełnić przygotowanym farszem
Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piakarniku