buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Mini pierożki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smażone na głębokim tłuszczu z sosem jogurtowym.

Mini pierożki

Składniki:

Mini pierożki

 

  • CIASTO:
  • 400g.mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • FARSZ:
  • 400g.mięsa mielonego woł.-wieprz
  • 1 cebula starta na tarce o małych oczkach
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • sól, pieprz,majeranek
  • sos sojowy
  • ocet balsamiczny
  • sos worcester do smaku
  • SOS:
  • 200ml.jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 litr oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mini pierożki
W misce składniki ciasto wyrabiamy na jednolitą ,elastyczną masę.Składniki farszy mieszamy dokładnie w misce.Na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość 0.5cm.Z farszu wyrabiamy małe kuleczki wielkości orzecha laskowego nakładamy na ciasto zwijamy mięsko,wycinamy kieliszkiem pierożki,kształtujemy palcami.Smażymy w głębokim tłuszczu.Odsączamy na papierowym ręcznik z nadmiaru tłuszczu.Podajemy natychmiast z sosem czosnkowym,jest też dobrym składnikiem do zupy. SMACZNEGO.