Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Mini pizze Lukrecji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetne "pogryzacze" uwielbiają je duzi i mali smakosze.

Mini pizze Lukrecji

Składniki:

Mini pizze Lukrecji

 

  • 50g drożdży
  • 3i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano , tymianek
  • 200 g szynki
  • 200 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Mini pizze Lukrecji
Przygotowujemy rozczyn (drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy wodą dodajemy łyżkę kopiastą mąki).Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce i kiedy podrośnie mieszamy go z pozostałą mąka , jajkiem oraz oliwą. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość miękkie, jeżeli jest zbyt twarde należy dodać odrobinę letniej wody i dalej wyrabiać do uzyskania pożądanego efektu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy je tak aby powstały nam prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 na 15 cm.Każdy prostokąt smarujemy cienko koncentratem i posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Układamy szynkę, ser i zwijamy jak roladę i kroimy plastry grubości około 2 cm. Powstałe pizzetki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut( do zezłocenia)