Sposób przygotowania:
Mini pizze Lukrecji
Przygotowujemy rozczyn (drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy wodą dodajemy łyżkę kopiastą mąki).Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce i kiedy podrośnie mieszamy go z pozostałą mąka , jajkiem oraz oliwą. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość miękkie, jeżeli jest zbyt twarde należy dodać odrobinę letniej wody i dalej wyrabiać do uzyskania pożądanego efektu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy je tak aby powstały nam prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 na 15 cm.Każdy prostokąt smarujemy cienko koncentratem i posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Układamy szynkę, ser i zwijamy jak roladę i kroimy plastry grubości około 2 cm. Powstałe pizzetki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut( do zezłocenia)