WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Mini pulpeciki wołowo-wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiane przez dzieci i nie tylko, malutkie, smażone pulpeciki z mięsa wołowego i wieprzowego z nutą musztardy.

Mini pulpeciki wołowo-wieprzowe

Składniki:

Mini pulpeciki wołowo-wieprzowe

 

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięso wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mini pulpeciki wołowo-wieprzowe

Mięso

Mini pulpeciki wołowo-wieprzowe
Do masy mięsne możemy też dodać inne ulubione przyprawy.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy tartą bułkę, jajko, mleko, musztardę i przyprawy.

Cebulkę i czosnek drobniutko siekamy i dodajemy do mięsa. Dokładnie wyrabiamy masę i doprawiamy do smaku.

Pulpeciki

Mini pulpeciki wołowo-wieprzowe
Pulpeciki smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano.

Z masy mięsnej, mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i układamy je na talerzu. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.

Wrzucamy na dość głęboki rozgrzany olej i smażymy na rumiano.

Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wrzątku i trzymamy pod przykryciem kilka minut, aż zmiękną.


Tagi:

pulpety dania