WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 631]

Mini serniczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe co nieco gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Serniczki waniliowe na kakaowym ciasteczkowym spodzie.

Mini serniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini serniczki

Ciasteczkowy spód

  • ok. 60g ciastek (u mnie herbatniki i ciastka kruche maszynkowe)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

Masa serowa

  • 250g białego sera
  • 1 jajko
  • 20g cukru waniliowego
  • czubata łyżka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • dżem z czerwonej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Mini serniczki

Ciasteczkowy spód

Ciastka zmielić lub bardzo drobno pokruszyć. Wsypać kakao, wlać mleko i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dnie papilotek ugnieść ciasteczkowy spód.

Masa serowa

Ser zmielić w maszynce do mięsa. Do sera wbić jajko, wsypać obydwa rodzaje cukru i zmiksować. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać dokładnie.

Masę serową rozłożyć równo do foremek. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po trochu dżem porzeczkowy. Wstawić do piekarnika na 30 minut na temp. 150 stopni + termoobieg. Upieczone serniczki wyjąć i wystudzić.

Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Mini serniczki
Mini serniczki po upieczeniu jeszcze w papilotkach
Mini serniczki
Mini serniczki po przygotowaniu przed pieczeniem
Mini serniczki
Zagnieciony ciasteczkowy spód przez nałożeniem do foremek
Mini serniczki
masa serowa po zmiksowaniu wszystkich składników