iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Minifocaccia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł zaczerpnięty z książki "120 wypieków" i po bardzo małych zmianach w postaci dodatków.

Minifocaccia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Minifocaccia

 

Sposób przygotowania:

Minifocaccia
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą oraz drożdżami, następnie dodać tłuszcz i wodę wyrobić gładkie ciasto które odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oliwki pokroić w paseczki i połowę dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie je wgnieść w ciasto, następnie podzielić je na cztery części i uformować z nich okrągłe placki które ułożyć na natłuszczonej blaszce. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na margarynie w trakcie posypać niewielką ilością soli i pieprzu, odstawić do przestudzenia. Pozostałe oliwki ułożyć na przygotowanych plackach, dołożyć na nie pokrojone w paseczki pomidory oraz cebulę, wierzch posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i ziołami, odstawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 190st i piec około 25 minut po upieczeniu przestudzić.
Minifocaccia
Do wyrosnietego ciasta dodać połowę oliwek
Minifocaccia
Z ciasta uformować cztery placki i ułożyć na blaszce
Minifocaccia
Po ułożeniu wszystkich składników odstawić do podrośniecia