Sposób przygotowania:
Minifocaccia
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą oraz drożdżami, następnie dodać tłuszcz i wodę wyrobić gładkie ciasto które odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oliwki pokroić w paseczki i połowę dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie je wgnieść w ciasto, następnie podzielić je na cztery części i uformować z nich okrągłe placki które ułożyć na natłuszczonej blaszce. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na margarynie w trakcie posypać niewielką ilością soli i pieprzu, odstawić do przestudzenia. Pozostałe oliwki ułożyć na przygotowanych plackach, dołożyć na nie pokrojone w paseczki pomidory oraz cebulę, wierzch posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i ziołami, odstawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 190st i piec około 25 minut po upieczeniu przestudzić.
edytaha
iziona
Ja wczoraj też, a po powrocie z pracy marzyło mi się tylko łóżeczko :)