eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1384]

Mintaj Eli w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam mintaja w galarecie. Pojedyncze porcje przygotowałam w kubeczkach po musztardzie, przykryłam i włożyłam do lodówki, żeby stężały.

Mintaj Eli w galarecie

Składniki:

Mintaj Eli w galarecie

ryba

  • 500 g mrożonego mintaja

pozostałe składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki żelatyny

przyprawy

dodatki

  • 9 plastikowych kubeczków z przykrywkami - ja miałam z musztardy

Sposób przygotowania:

Mintaj Eli w galarecie

przygotowanie składników

Mintaj Eli w galarecie
Mintaja odmrozić, osuszyć i pokroić na kawałki.

Rybę odmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.

przygotowanie składników cd

Mintaj Eli w galarecie
Obrane marchewki, pietruszki i seler opłukać.

Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.

przygotowanie ryby w galarecie

Mintaj Eli w galarecie
Z jarzyn i przypraw ugotować wywar warzywny.

Marchewki, pietruszki i seler zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę typu jarzynka . Gotować aż jarzyny będą miękkie. Wywar przecedzić przez sitko.

przygotowanie ryby w galarecie cd

Mintaj Eli w galarecie
Rybę gotować przez 3 minuty we wrzącym wywarze i wyjąć łyżką cedzakową.

Do przecedzonego, wrzącego wywaru w łożyć rybę. Gotować mintaja około 3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

przygotowanie ryby w galarecie cd

Mintaj Eli w galarecie

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki i wyciąć wzorki ze środka . Do plasterków marchewki włożyć wzorki wycięte z pietruszki.

przygotowanie ryby w galarecie cd

Mintaj Eli w galarecie

Groszek konserwowy wylać na sitko, przepłukać wodą i odsączyć. Na dno plastikowych kubeczków włożyć plasterki marchewki i groszek konserwowy.

przygotowanie ryby w galarecie cd

Mintaj Eli w galarecie

Na warzywa wyłożyć ugotowaną rybę.

przygotowanie ryby w galarecie cd

Mintaj Eli w galarecie

Na rybę wyłożyć pozostały groszek i pokrojoną marchewkę.

przygotowanie ryby w galarecie cd

Mintaj Eli w galarecie

Do gorącego wywaru ( 1.20 litra ) dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Wywar z żelatyną doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Lekko przestudzony wywar wlać do ryby z warzywami. Pojemniki przykryć i włożyć do lodówki żeby galaretka stężała. Gotowe galaretki wyłożyć na półmisek. Smacznego!