iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mintaj w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka ryba musi postać w lodówce przez kilka godzin aby zyskała smaku. Jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Mintaj w warzywach

Składniki:

Mintaj w warzywach

 

  • 1 kg filetów z mintaja,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • 1 kg korzenia pietruszki,
  • 1 średni seler,
  • 4 marchewki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 listki laurowe.

Sposób przygotowania:

Mintaj w warzywach
Filety kroimy w średnie kawałki osuszamy, solimy, pieprzymy, odstawiamy na 30 min. Pietruszki, marchewki, seler skrobiemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla podlewamy wodą, wrzucamy listki i dusimy do miękkości, dodajemy koncentrat lekko pieprzymy, odstawiamy. Jajka rozmącamy, bułkę tartą łączymy z papryką, ryby maczamy w jajku i panierujemy w bułce, smażymy na złoto. Na talerzu układamy porcję warzyw i na to kładziemy ryby, powtarzamy czynności. Rybą wstawiamy na kilka godzin do lodówki.