Miodowa stefanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto miodowe ,ktore zachwyci nie jedno podniebienie

Miodowa stefanka

Składniki:

Miodowa stefanka

 

  • 40 dkg maki
  • 5 dag masla
  • 2 lyzki miodu
  • 1 lyzeczka sody
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru + 1 lyzka wody
  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 5 lyzek manny
  • 2lyzki cukru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masla
  • sok z cytryny
  • Ploewa:
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 3 lyzki mleka
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzka kakao

 

Sposób przygotowania:

Miodowa stefanka
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i wodą ,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 cześci i upiec 4 placki. Piec w 180 C ok 15 min. Krem: mleko zagotować i wsypać mannę. Mieszając gotowac 5-10 min. Pod koniec dodać cukier. Przestudzoną masę utrzeć z żółtkami i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło i dodać masę z manny, na koniec dodać sok z cytryny i przełożyć placki. Polewa: Wszystkie skladniki gotować 5 min. Goracą polewą polać wierzch ciasta i posypać orzechami.

Tagi:

jajko jajka mak