aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Miodowe bajgle pełnoziarniste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przyciągają uwagę charakterystyczną dziurką po środku, a dzięki obgotowaniu we wrzątku przed pieczeniem zyskują mięciutkie, lekkie wnętrze

Miodowe bajgle pełnoziarniste Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miodowe bajgle pełnoziarniste

 

Sposób przygotowania:

Miodowe bajgle pełnoziarniste
Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym. Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.
Miodowe bajgle pełnoziarniste
Miodowe bajgle pełnoziarniste
Miodowe bajgle pełnoziarniste

Tagi:

jajko jajka mak