zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Miodowe ciasteczka z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne domowe ciasteczka z miodem i otrębami

Miodowe ciasteczka z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe ciasteczka z otrębami

 

  • 4 łyżki naturalnego płynnego miodu
  • 1/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g prażonych otrąb pszennych
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Miodowe ciasteczka z otrębami
Do miski wsypać oba cukry, wlać miód, dodać masło i utrzeć za pomocą miksera. Następnie dodać jajko i jeszcze chwile ucierać ( cukier nie musi być mocno rozpuszczony ). Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i otręby i mikserem połączyć składniki. Następnie wyjąć wszystko z miski na blat lub stolnicę, zagnieść ciasto po czym włożyć je do woreczka i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciasto dzielić na porcje, wałkować na placki o kilkumilimetrowej grubości i za pomocą dowolnej foremki ( u mnie kółka ) wycinać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc małe odstępy. Ciasteczka piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut. Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Miodowe ciasteczka z otrębami
Etap 1najpierw przygotwać cukier masło i miód
Miodowe ciasteczka z otrębami
Etap 2potem do masy dodać mąkę proszek do pieczenia otręby i kakao
Miodowe ciasteczka z otrębami
Etap 3wycinac kółeczka z wałkowanego ciasta
Miodowe ciasteczka z otrębami
Etap 4piec ciasteczka i posypac cukrem pudrem