olusia18

olusia18

Kucharz
[Przepisów: 9]

Miodownik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączyć wszystkie składniki. Upiec 4 placki. Pierwszy placek przełożyć powidłami a drugi kremem.

Miodownik

Składniki:

Miodownik

 

  • 3 szkl. mąki przennej
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • żółtko
  • 25 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • ok.1\4 szkl. mleka
  • krem w proszku do karpatki
  • powidła śliwkowe
  • szczypta soli
  • Do posypania: cukier puder

Sposób przygotowania:

Miodownik
Mąkę posiekać z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Dodać jajko, żółtko, miód i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na równe wielkośći cieńkie placki. Piec je 10-15 minut na złoty kolor w temp. 180 st. Krem do karpatki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. U pieczone placki wyłożyć pojedyńczo na ściereczki. Po ostygnięciu posmarować je mlekiem. Gdy mleko wsiąknie, pierwszy placek posmarować powidłami. Przykryć kolejnym, posmarować kremem i położyć ostatni placek, lekko docisnąć. Gotowy miodownik włożyć na noc do worka foliowego i do lodówki. Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem.