joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Miodownik na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniałe i pachnące piernikiem i miodem ciasto. Dobry zaraz po upieczeniu ale jeszcze lepszy po kilku dniach.

Miodownik na piwie

Składniki:

Miodownik na piwie

 

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 25 dag miodu
  • pół kostki masła w temp pokojowej
  • 1 szkl cukru
  • 2/3 szkl jasnego piwa
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

 

  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 kostki palmy
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Miodownik na piwie
Masło utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jaku. Miód rozpuścić i ostudzić. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać. Do masy dodawać na zmianę mąkę i piwo cały czas ucierając. Na końcu dodać miód i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki i piec ok 1 godziny w 180 stopniach. Ostudzić. Polewa: żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia. pozostałe skałdniki podgrzewać w garnuszku do czasu aż się rozpuszczą. Dodać żelatynę i wymieszać. Ostudzić. Polać miodownik i posypać posiekanymi orzechami.