Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Miodownik popa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Miodownik - Masło, cukier, miód rozpuścić w garnku, doprowadzić do wrzenia. Następnie

Miodownik popa

Składniki:

Miodownik popa

 

  • 1 kg miodu
  • 10 dag cukru
  • 3 łyzki masła
  • 40 dag maki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki zmielonych korzeni

Sposób przygotowania:

Miodownik popa
Miodownik: Masło, cukier, miód rozpuścić w garnku, doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z ognia i do gorącej masy dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, ochłodzić. Gdy ciasto na miodownik przestygnie dodac jajka, sodę i mieszanke przypraw korzennych. Wyrobić ciasto i odstawic do lodówki lub spiżarni na 2 dni.Trzeciego dnia rozwałkować ciasto i włozyć na wysmarowana tłuszczem blache. Warstwa powinna miec 2-3 cm grubości. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C