SUPERPRZEPIS

Pomarańczowo- orzechowy miodownik

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Pomarańczowo- orzechowy miodownik Więcej zdjęć (4)

Miodownik to typowe świąteczne ciasto, ale jak z każdym, tak i z tym można pokombinować, by nie było nudno:).

Składniki:

Pomarańczowo- orzechowy miodownik

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki miody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWO- POMARAŃCZOWA:

MASA GRYSIKOWO- ORZECHOWA

WYKOŃCZENIE:

  • polewa czekoladowa (swojej roboty lub kupna),
  • ok 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo- orzechowy miodownik

ETAP 1

Pomarańczowo- orzechowy miodownik
Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części.

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 3 części.

ETAP 2

Pomarańczowo- orzechowy miodownik
Kolejno pieczemy trzy ciasta miodowe

Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Upieczone miodowe spody pozostawiamy do ostudzenia.

ETAP 3

Pomarańczowo- orzechowy miodownik
Przygotowujemy owoce, jabłka ścieramy, pomarańcze kroimy i miksujemy

MASA OWOCOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obieramy, kroimy, miksujemy i dodajemy do jabłek.

Tak przygotowane składniki stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 15 minut).

Pod koniec wsypujemy galaretki. Masę dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 4

Pomarańczowo- orzechowy miodownik
Ugotowany grysik pozostawiamy do ostygnięcia

MASA GRYSIKOWO- ORZECHOWA: Na mleko gotujemy grysik. Gotowy studzimy.

ETAP 5

Pomarańczowo- orzechowy miodownik
Do masy dodajemy mielone orzechy włoskie

Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo zimną kaszę oraz cukier puder do smaku. Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy i alkohol do smaku.

Mając przygotowane masy i upieczone placki przystępujemy do przekładania. Kolejno wykładamy: placek miodowy, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe, połowa tężejącej masy owocowe, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe.

Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by warstwa z galaretką dobrze stężała.

ETAP 6

Pomarańczowo- orzechowy miodownik
Ciasto dekorujemy czekoladową polewą i skórką pomarańczową

Gotowe ciasto polewamy polewą, na którą wykładamy skórkę pomarańczową.