Sposób przygotowania:
Pomarańczowo- orzechowy miodownikETAP 1

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 3 części.
ETAP 2

Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Upieczone miodowe spody pozostawiamy do ostudzenia.
ETAP 3

MASA OWOCOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obieramy, kroimy, miksujemy i dodajemy do jabłek.
Tak przygotowane składniki stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 15 minut).
Pod koniec wsypujemy galaretki. Masę dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 4

MASA GRYSIKOWO- ORZECHOWA: Na mleko gotujemy grysik. Gotowy studzimy.
ETAP 5

Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo zimną kaszę oraz cukier puder do smaku. Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy i alkohol do smaku.
Mając przygotowane masy i upieczone placki przystępujemy do przekładania. Kolejno wykładamy: placek miodowy, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe, połowa tężejącej masy owocowe, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe.
Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by warstwa z galaretką dobrze stężała.
ETAP 6

Gotowe ciasto polewamy polewą, na którą wykładamy skórkę pomarańczową.
biedroneczki