Sposób przygotowania:
Miodownik z orzechami
Do rondla włożyć 7 łyżek masła i wsypać 3 łyżki cukru. Podgrzać, dodać miód i 7 łyżek śmietany, wymieszać z orzechami. Utrzeć 20 dag masła z 10 dag cukru. Rozbić jajka, oddzielić białka. Żółtka dodawać kolejno do masy maślanej, nie przerywając ucierania. Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Pianę ostrożnie wymieszać z masą. Dodać mąkę pszenną i 5 łyżek ziemniaczanej, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i odrobinę soli. Ciasto wymieszać, włożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową, piec 45 minut w temp. 175°C. Wymieszać resztę mąki ziemniaczanej i cukru z żółtkiem, kawą i 2-3 łyżkami mleka. Wlać do pozostałego wrzące go mleka, jeszcze raz zagotować, ostudzić. 5. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, powoli dodając zimny budyń. Ciasto przekroić na 2 placki, spód posmarować kremem kawowym i pozostałą ubitą śmietaną. Przykryć drugim plackiem. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Porcja: 410 kcal